Mersin’den çıkan sokak lezzeti tantuniler artık şehrin sınırlarını çoktan aştı. Sacda hazırlanan tantunilerin hem et hem de tavuk çeşitleri mevcut. Aslında yapılışı ve görünüşü çoban kavurmaya benzese de tantuninin lezzeti çok başka. Peki tavuk tantuni mi? et tantuni mi daha lezzetlidir? bu sorunun cevabı aslında oldukça merak ediliyor.
Tantuni Nedir?
Tantuni Akdeniz bölgesinin Mersin ilinde oldukça meşhur olan ve ülke genelinde yaygınlaşmış bir yemek çeşididir. Ustadan ustaya değişiklik gösteren lezzeti ile aslında tantuni oldukça zengin bir tat yelpazesine sahiptir. Tantuninin Türkmenler ve yörük geleneğinden geldiği de ortaya çıkışıyla ilgili bilgiler arasındadır. Tantuni 100 gramı yaklaşık olarak 168 kaloridir. Bir porsiyon tantuni ise genel olarak 226 gramdır ve bu da 380 kaloridir.
Tantuni aynı zamanda kaliteli ve doğal malzemelerle hazırlandığında zekâ gelişimine, sindirim sistemine, tansiyonun düşmesine, kolesterolün düşmesine gibi birçok yararlı da beraberinde getirir. Tantuni, etli ve tavuklu tantuni olmak üzere iki çeşide ayrılır. Hangisini seçeceğiniz tamamen damak zevkinize kalmıştır.
Tavuk Tantuni Nasıl Yapılır?
Tavuk tantuni özellikle mevsiminde taze ve doğal malzemeler kullanıldığında iştahları kabartır. Çok küçük bir şekilde doğranan tavuk eti, soğan, domates, maydanoz gibi taze otların buluştuğu evde ekmek arası ya da lavaşa sarılı tavuk tantuni oldukça lezzetlidir.
Tavuk tantuni için tavuk pirzola çok küçük parçalara bölünür ve sacda sotelenir. Suyunu çektikten hemen sonra üzerine sıvı yağ eklenir. Sarımsak ve soğan da küçücük doğranarak saca eklenir. Doğranan biberler de ilave edilerek sotelemeye devam edilir. Tavuk suyunu çektikçe arada bir su eklenebilir. Pişmesine yakın zamanda tüm baharatlar ve otlar eklenir ve aynı zamanda tuzu da eklenerek altı kapatılır.
Sacın üzerine ekmek ya da lavaş koyularak önceden ısıtılır. Böylece hem tenceredeki yağı çeker hem de güzelce yumuşamış olur. Lavaşın içine hazırladığınız bu tavuk tantuniden koyabilir ve dilerseniz ekstradan baharat ekleyebilirsiniz. Bazı kişiler tavuk tantunin içine kıvırcık ekleyerek de lezzetini katlayabiliyor.
Et Tantuni Nasıl Yapılır?
Et Tantuni için öncelikle eti çok küçük boyutlarda doğramalısınız. Doğru ana net iki bardak kadar su ile haşlanır. Hafiften rengi dönünceye kadar pişmelidir. Bir adet soğan ince ve küçük bir şekilde doğranır ve bu şu anda sumak ekleyerek hafifçe ovup karıştırılır. Biraz pul biber ve limon ekleyerek biraz dinlenmeye bırakabilirsiniz.
Sac üzerine etlerinizi, karabiber, tuz, pul biber ya da kırmızı toz biber ekleyerek tatlandırabilirsiniz. Domatesler küçük küçük doğranarak etin üstüne eklenir. Az önce beklemeye ayırdığınız soğanı da etlere ekleyebilirsiniz. Tüm malzemeleri eklediğiniz ilavesi ince bir şekilde sarın ve ardından ortadan ikiye katlayın. Et Tantuni böylelikle servise hazır olmuş olacaktır.
Tantuni herkes tarafından çok sevilen bir yiyecektir. Özellikle tadı ve kokusu ile herkesin beğenisini kazanmıştır. Tantuni Park tam damak tadınıza göre mükemmel tantuni lezzetleriyle sizleri bekliyor. İzmir’de tantuni yeme keyfini yaşamak istiyorsanız bir telefon kadar yakınız.
Tantuni, ustadan ustaya değişiklik gösteren bir lezzete sahiptir. Bu nedenle tantuni yiyeceğiniz yeri iyi seçmelisiniz. Lezzeti ile oldukça doyurucu olan bu yiyeceği yapmak için mutlaka en kaliteli ve taze malzemeler kullanılmalıdır. Tantuni de kullanılacak olan etin taze olması çok önemlidir. Baharat çeşitleri de ve diğer otlar da yine günlük ve taze olarak kullanılmalıdır. İyi bir tantuni için etler çok küçük parçalara ayrılmalıdır. Özellikle kullanılan etlerin kalitesi çok önemlidir. Tantuni Park İzmir’de günlük, kaliteli ve doğal malzemelerle tantuninin en lezzetli halini sunuyoruz.
Tavuk tantuni ya da et tantuni sevgisi kişiden kişiye değişse de her ikisini de denemek önemlidir. Daha sonra kararınızı birinden yana kullanabilirsiniz. Yine de eğer ilk kez tantuni yiyecekseniz herkesin ilk önerisi et tantunidir.
Et ya da tavuk tantuni fark etmez her ikisi de baharatı ve kullanılan etiyle lezzetlenir. Bol baharatlı tantuniler her zaman çok lezzetli olur. Tantuninin her ne kadar yapılışı önemli olsa da sunulması da aynı derecede önemlidir. Lezzetli bir tantuniyi şık bir sunumla daha da güzelleştirebilirsiniz. Ekmek arası yapılan sunumla açık servis şeklinde yapılan tantuni sunumu tabii ki birbirlerinden farklıdır.