Tantuni nerede bulundu sorusu özellikle herkes tarafından çok sevilen bu yemeğin nasıl bir gelişim gösterdiği açısından önem taşıyor. Lezzeti sayesinde pek çok kişi tarafından sevilen ve neredeyse lezzetini tatmayanın olmadığı tantuni için farklı çıkış anlatıları bulunuyor.
Tantuni Nerede Çıktı?
Tantunin çıkışı yani ilk kez yapıldığı yer olarak kesin kayıtlar bulunmamaktadır. Genelde kabul edilen görüş pratik yapımı sayesinde Yörük kültürüne ait olan bir yemek olduğudur. Aynı şekilde Türkmenler tarafından da ilk kez yapıldığı yine ifadeler arasındadır. Türkiye’de Yörüklerin çok eski zamanlardan beri bulundukları bölge olan Mersin bu bakımdan tantuninin de günümüz anlamıyla ortaya çıkışını ifade etmektedir. Ayrıca Antakya da yine tantunisi ile öne çıkan bir bölge olmaktadır. Hangi ilde ilk kez ortaya çıktığı kesin olarak saptanamasa da en önemli nokta bu bölgelerde tarihsel olarak Yörüklerin yaşamasından kaynaklı olarak yine Yörükler tarafından bulunmuş olduğunun ifade edilmesidir.
Tantuninin ortaya çıkışı temelde pratik ve hızlı bir şekilde hazırlandığı için özellikle göçebe olan Yörükler tarafından bulunduğu açıklaması son derece akla uygundur. Çünkü Yörükler hem hayvancılık hem de diğer ticari faaliyetleri için sık hareket etmişler, eski dönemlerde özellikle daha rahat hareket etmek için kafileler kurarak konar göçer bir yaşam tarzını benimsemişlerdir. Bu yüzden hem lezzetli hem de doyurucu bir lezzet geliştirme ihtiyacı da duymuşlar, bu kapsamda tantuniyi bulmuşlardır.
Tantuni Park en lezzetli tantuniyi size sunmaktadır. Benzersiz tantunimiz, en lezzetli malzemelerle taze olarak hazırlanır.
Mersin tantunisi çok küçük parçalar halinde doğranmış olan kuşbaşı etten oluşuyorken, Antakya ve civarında yapılan tantuni satır kıymasından yapılmaktadır. Bu bakımdan etlerin büyük bıçak ve satırlar ile ince hale getirilmesi de Yörük kültürünü anımsatan özellikler olmaktadır.
Tantuninin kökeni hakkında bir diğer iddia da bu yemeğin Arap tüccar ve seyyahların satmış oldukları bir yemek olduğu üzerinedir. Ancak bu konuda yeterli delil mevcut değildir. Köken olarak Yörük kültürü baskın çıkmaktadır. Kökeni her ne olursa olsun tantuni çabuk hazırlanan ve genelde fakirlerin yediği bir yemek olarak ortaya çıkmıştır. Ancak zamanla bu durumunda önemli bir değişim meydana gelecektir.
Tantuninin Yayılması Süreci
Tantuni tarihi bakımından 1800’lü yılların ortalarına kadar götürülebilmektedir. Ancak yaygın bir şekilde geniş kesimler tarafından tercih edilmesi daha yakın zamana karşılık görmektedir. Tantuninin yayılış hikayesi ve isim kökeni de Mersin’de tantuni yapanların tepsilerine kaşık ile vurdukları sesten geldiğine dayanmaktadır. Buna göre bir kişi eti daha uzun süreli muhafaza edebilmek için haşlar ve bu eti de daha sonra çeşitli baharatlar ile öğrencilere satmak istemektedir. Daha lezzetli olsun diye de içine maydanoz, soğan ve domates gibi sebzelerden ekler. Bunu yiyenler çok beğenip ismini sorunca hazırlayan da kaşığın tezgâha vurulduğu anda çıkardığı seslerden hareketle tantuni adını vermiş olur.
Tantuninin ortaya çıkışı ve etimolojik kökeni üzerine yaygın olarak söylenen bir başka hikaye de 16. Yüzyılın ortalarına gitmektedir. Silifke’de bulunan Moğol kökenli topluluk Moğultay’lar da bu yemeği sık yapmaktaydılar ve Tamturi ifadesi Moğolca’da yavaş yavaş yemek anlamına geliyordu. Moğolların sık yaptıkları bir yemek olan tantuni de Türkçeye bu bakımdan Tamturi sözcüğünün biraz değiştirilmiş hali ile giriş yapmıştır.
Anlatılan öyküler ne olursa olsun tantuni kısa sürede sevilmiş, özellikle bu alanda faaliyet gösteren işletmelerin hızla çoğalması sayesinde sadece “fakir yemeği” olarak görülmemeye başlanmış, geniş kesimlere hitap etmiştir. 1980’lerden itibaren tantuni doyurucu, lezzetli ve pek çok kişinin sevdiği bir yemek olarak öne çıkmaktadır. Sadece Türkiye genelinde değil, yurtdışında da yine Türk girişimciler sayesinde tantuni sevilen bir yemek olarak öne çıkmaktadır.
Sadece ekmek arasına kırmızı et koyarak değil, günümüzde tavuk eti de tantuni yapımında kullanılmaktadır. Tantuni Park menüsünde hem tavuk tantuni hem de et tantuni bulacaksınız. Online tantuni siparişi vererek bu lezzeti kapınıza getiriyoruz. Bunun yanında tantuni lezzetini daha iyi hale getirmek ve farklı lezzetler de sunmak isteyenler için dürüm, ekmek arası ve yoğurtlu tantuni gibi farklı alternatifler de bulunmaktadır.
Tantuni için yöresel olarak farklılıklar da bulunmaktadır. Örneğin gerçek Mersin tantunisi olarak kabul edilen tantuniler için ette mutlaka kuyruk yağının bulunmasına dikkat edilir.